Szkolenie RODO

Szkolenie z europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych RODO adresowane jest do osób chcących nabyć wiedzę na temat najważniejszych zmian w przepisach dotyczących ochrony danych osobowych, ogólnych zasad przetwarzania danych osobowych, nowej roli inspektora ochrony danych oraz nowyh zadań i uprawnień GIODO/PUODO.

Szkolenia są dostosowywane do specyfiki branży, w jakiej działa firma oraz przedstawiają zagadnienia w zakresie prawnym oraz organizacyjno-technicznym. Dzięki zdobytej wiedzy oraz przedstawionych praktycznych przykładach uczestnicy mogą ocenić zakres zmian potrzebnych do wprowadzenia we własnych organizacjach w celu dostosowania do podstawowych wymogów nałożonych przez Ustawodawcę.

    Szkolenia kierowane są do:

  1. kadry zarządzającej i osób decyzyjnych;
  2. pracowników przetwarzających dane osobowe;
  3. pracowników nadzorujących procesy przetwarzania danych;

    Uczestnik szkolenia otrzymuje:

  1. Materiały szkoleniowe
  2. Zaświadczenie

Ramowy program szkoleń

  1. Przedmiot i cele reformy przepisów o ochronie danych osobowych
    • Czym jest RODO?
    • Kto musi stosować przepisy o RODO?
  2. Podstawowe pojęcia
    • Wyjaśnienie najważniejszych pojęć RODO/GDPR
    • Kiedy przetwarzamy dane osobowe?
    • Czym są dane osobowe?
  3. Główne zasady RODO
    • Zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych
    • Legalność przetwarzania danych osobowych
    • Celowość przetwarzania danych osobowych
  4. Najważniejsze ryzyka
    • Odpowiedzialność oraz nakładanie sankcji za naruszenie przepisów
    • Możliwość nakładania sankcji przez UODO
    • Roszczenia cywilnoprawne
  5. Jak należy się przygotować?
    • Przykładowe procesy, które należy wdrożyć w firmie
    • Obowiązek informacyjny
    • Zabezpieczenie zbirów
  6. Realizacja obowiązku informacyjnego
    • Obowiązek informacyjny
    • Obowiązek informacyjny przy wyznaczaniu IOD
    • Obowiązek informacyjny przy uzyskaniu zgody na przetwarzanie danych osobowych
  7. Obowiązki Administratora Danych
    • Administrator oraz Podmiot przetwarzający
    • Zmiany w umowach powierzania danych osobowych
    • Role w procesie przetwarzania
  8. Uprawnienia podmiotów danych
    • Jakie uprawnienia daje RODO osobom, których dane dotyczą?
    • Prawo dostępu, sprostowania, ograniczenia przetwarzania
    • Prawo do bycia zapomnianym
  9. Nowa ustawa o ochronie danych osobowych
    • Omówienie wybranych zagadnień
    • Dyskusja